Eind groep 6 ontvangen alle leerlingen een overzicht met de behaalde Cito scores in dat jaar. Het leerlingvolgsysteem (ParnasSys) geeft per vak een uitstroomniveau aan waar de leerling, specifiek voor dat vak, naartoe zou kunnen uitstromen. De leerlingen van groep 7 maken in de tweede helft van het schooljaar de Cito-Entreetoets en de NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau). De resultaten van deze toets laten zien hoe uw kind ervoor staat op het gebied van Taal, Rekenen en Studievaardigheden. U kunt zien waar uw kind goed in is en waar nog extra oefening nodig is. Dit geeft ons extra informatie die wij gebruiken bij het onderwijsaanbod in groep 8. Aan het eind van groep 7 geven wij het eerste voorlopig advies.
De leerlingen van groep 8 krijgen in november een tweede voorlopig advies voor het vervolgonderwijs. In januari/februari krijgen zij hun rapport en het definitieve advies. De adviezen worden zorgvuldig gemaakt door de leerkrachten van groep 8, in samenspraak met de leerkrachten van de bovenbouw, intern begeleider groepen 6 tot en met 8 en de directie.
Onze adviezen komen tot stand door: het totaal van alle Cito-gegevens, doorstroomtoets, de rapportcijfers van groep 6, 7 en 8 en persoonlijke kindkenmerken (onder andere zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, werktempo, mentaliteit en huiswerk maken). Nadat het definitieve schooladvies is gegeven, maken de leerlingen in februari de doorstroomtoets. Dit wordt door de scholen in het voortgezet onderwijs gezien als een ‘tweede gegeven’, naast het schooladvies van de basisschool.
Met de leerlingen van groep 8 worden drie scholen voor voortgezet onderwijs bezocht, zodat zij zich een beeld kunnen vormen hoe het er in het voortgezet onderwijs aan toe gaat.