Van groep 1 tot en met 8 gebruiken wij de methode Hemel & Aarde om invulling te geven aan het catechese onderwijs. Deze methode werkt met thema’s. Op allerlei manieren zetten we de kinderen aan het denken en wordt geprobeerd de relatie tussen de Bijbel en ons eigen leven duidelijker te maken. Rondom de Christelijke feestdagen is de inhoud en betekenis van deze feesten gedurende een aantal weken onderwerp van de lessen. In de hogere groepen bieden wij de wereldgodsdiensten aan. Zie ook hoofdstuk 2.1 over de katholieke identiteit van onze school.
Naast het leren, geven wij in alle groepen specifieke aandacht aan de sociale- en emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Wij streven naar de ontwikkeling van een sterk individu. Dat doen we door te praten met de leerlingen over uiteenlopende begrippen zoals onder andere: eerlijkheid, verdriet, geluk en vertrouwen. Daarnaast oefenen we de vaardigheden en houding tegenover bepaalde onderwerpen. Observaties door de leerkrachten zijn hierbij van groot belang. Sinds het schooljaar 2021 – 2022 gebruiken wij hiervoor de methode Kwink, waarbij wij ook onze ouders betrekken. Zie ook 2.3 over het pedagogisch klimaat.
De Horizon onderschrijft artikel 8 in de Wet Primair Onderwijs, waarin staat dat het onderwijs mede gericht is op bevordering van actief burgerschap en sociale integratie. We willen de kinderen voorbereiden op hun rol in de maatschappij. Wij brengen de kinderen kennis en respect voor de basiswaarden bij en zorgen voor een veilige oefenplaats om burgerschapsvaardigheden in zich op te nemen.
Het onderwijs focust zich op 8 basiswaarden:
• Vrijheid van meningsuiting. • Autonomie.
• Gelijkwaardigheid. • Verantwoordelijkheidsbesef.
• Begrip voor anderen. • Afwijzen van onverdraagzaamheid.
• Verdraagzaamheid. • Afwijzen van discriminatie.
De leerdoelen zijn verdeeld over drie domeinen: Democratie, Participatie en Identiteit. Bij elk van de drie domeinen gaat het om het bijbrengen van zowel kennis, houdingen en vaardigheden. Dit komt niet alleen naar voren bij de wereldoriëntatielessen, lessen levensbeschouwing, lessen sociaal-emotionele ontwikkeling, cultuur van de school, voorbeeldgedrag leerkrachten, maar ook door speciale burgerschapslessen uit de methode Kwink en burgerschapsactiviteiten zoals bijvoorbeeld Cleanup Day, het voeren van debatten en het bezoek van een gebouw van een andere wereldgodsdienst. Voor zowel sociaal - emotioneel welbevinden als voor burgerschapsvorming gebruiken wij de volgende instrumenten:
Jaarlijks afname van het sociaal-emotionele volgsysteem van Leerling in Beeld onder leerlingen van groep 5 tot en met 8.
Tweejaarlijkse afname van het kwaliteitsonderzoek onder leerlingen van groep 6 tot en met 8, ouders en teamleden.
Directie, intern begeleider en vooral de werkgroep burgerschap bekijken de resultaten en ondernemen vervolgacties waar nodig. De doelen en activiteiten die wij beogen en aanbieden staan in het document van de werkgroep vermeld. Gedurende het schooljaar houdt de werkgroep vinger aan de pols en monitort de situatie wat betreft de 8 basiswaarden, de leerdoelen op de 3 domeinen en het bijbrengen van zowel kennis, houdingen en vaardigheden.